top of page
Anker 4
Anker 1
Anker 6
musici & (stem-) acteurs
Anker 1
Anker 2
& Overige projecten
Anker 7
Anker 3
& Stem Ontdekken

Er zijn talloze technieken ontwikkeld om mensen beter te leren zingen, spreken & spelen. De meeste van deze technieken richten zich oa op ademsteun, houding en plaatsing van geluid om een gewenst resultaat te bereiken. Klankvoorstelling, extra in- of juist ontspanning, strategieën, sturing en het vertolken van emoties spelen meestal de grootste rol. Ondanks deze technieken merken we meestal dat zoiets natuurlijks als zingen of instrumentbeheersing niet vanzelfsprekend is, nee, vaak zelfs moeite kost. 

De Lichtenberger® Methode gaat uit van de zeer magische rol van onze zintuigen bij het functioneren van onze stem, spieren en ons hele lichaam. Zodra we ons oriënteren op onze oren, en andere zintuigen, gebeurt er iets bijzonders met de manier waarop we spreken, zingen of een instrument bespelen. Het wordt makkelijker, lichter en de klank wordt rijker en voller.

 

Dit nieuwe horen en waarnemen betekent een ware omwenteling niet alleen bij zangers, instrumentalisten, acteurs & sprekers, maar ook bij mensen die nooit eerder zongen of zelfs dachten dit niet te kunnen. 


De Lichtenberger® Methode is om vele redenen revolutionair en uniek te noemen. Geen enkele methodiek voor zowel stem als instrument staat de vrijheid van foneren en musiceren zo na en spreekt de synergy van de vele facetten van ons hele wezen hierbij zo aan, als deze methode. 


De Methode heeft daarbij niet alleen invloed op de stem of instrument. Omdat er een verschuiving plaatsvindt van willen/moeten/oordeel, naar het overgeven aan de actieve waarneming blijft wat we doen, doorwerken in vele facetten van jouw leven.

Als uitvoerend zanger(es), musicus of (stem-)acteur kan de druk op jouw prestaties een stuk hoger liggen dan bij amateurs. Vele factoren (klankideaal, techniek, complexiteit van stukken, samenspel, concurrentie, werkafhankelijkheid, publiek) maken dat jouw stem of spel onder druk komt te staan en de lat extra hoog ligt. Dit heeft invloed op jouw creativiteit en op de vrijheid tijdens het zingen of spelen die je ervaart als kunstenaar. 

Via het heroriënteren op jouw oren en jouw lichaam help ik je om jouw stem of instrument (weer) zo te gebruiken dat er ruimte komt om in de muziek te zijn, te genieten van wat je doet en om jouw klank en muzikaliteit te kunnen laten groeien. We nemen daarbij alle aspecten mee waar je mee te maken hebt als beroeps en verkennen samen hoe die zich laten integreren in deze Lichtenberger werkwijze.  

Ik begeleid je graag individueel maar ook in een groep tijdens een sessie of tijdens een repetitie of opname. Ook organiseer ik workshops die speciaal en alleen bedoeld zijn voor professionals.

 

 
 

Schermafbeelding 2023-03-21 om 19.35.08.png

Larissa Klipp

Contrabassiste 

"Het heeft me dichter bij mezelf gebracht en gemaakt dat ik eerlijker en meer vanuit gevoel en ook met meer vertrouwen in mezelf, ga spelen. "

cpAmueiM_400x400.jpeg

Marijke Schipper

‘Sociaal Verbindend Theatermaker’

“‘Magisch’ als mijn klank mijn oren vulde, de oren van de andere cursisten, de hele ruimte en gevoelsmatig ver buiten het huis.

Alsof ik mezelf voor het eerst ECHT hoorde.

Dat maakt wel gelukkig ja.”

images.jpeg

Frank Groothof

Acteur & Theatermaker

“Ik volgde de workshop bij Marzièh in eerste instantie om aan mijn zangstem te werken en het bijzondere vind ik, dat het ook nog steeds doorwerkt op andere vlakken in mijn dagelijkse leven.”

Unknown-1.jpeg

Noortje Braat

Violist & Zangeres

"Een sessie met Marzièh opent elke keer weer nieuwe deuren voor mij. Hierdoor heb ik ontspanning, inspiratie en grote vreugde in het musiceren teruggevonden. Alles in mij krijgt de ruimte om verder te reiken dan ik ooit had gedacht! Een enorme rijkdom. "

bottom of page